نشست شورای سالمندی استان کرمان به ریاست استاندار و با حضور دکتر نحوی نژاد رئیس دبیر خانه شورای ملی سالمندان بهزیستی کشور ، دکتر عباسی مدیر کل بهزیستی استان و اعضاء شورا در محل استانداری کرمان برگزار شد.

به گزارش  روابط عمومی اداره کل بهزیستی استان کرمان ، اسماعیل نجار استاندار کرمان در نشست شورای عالی سالمندی استان کرمان، گفت: در آموزه‌های اسلامی در مورد تکریم سالمندان تاکید فراوانی شده است.وی افزود: در روایتی ذکر شده است که علت فوت زودهنگام والدین پیامبر اکرم (ص) این است که ایشان نمی‌توانستند به صورت همزمان پذیرش رسالت و حق والدین را ادا کند.

استاندار کرمان با تأکید بر  فرهنگ سازی لازم برای احترام به والدین به ویژه در زمان کهولت سن و دوران سالمندی در جامعه اظهار داشت : باید با همکاری تمام دستگاهها امکانات و شرایط لازم برای تکریم سالمندان فراهم شود.

در این نشست دکتر عباسی مدیر کل بهزیستی استان کرمان  و دبیر شورای سالمندی استان کرمان با اشاره به اینکه در اغلب جوامع از جمله کشور ایران سن 60سالگی آغاز سالمندی تلقی می شود ،گفت: درصد جمعیت سالمندی کشور در طی 30سال از 2/5به 3/7درصد رسیده و در حال حاضر25/8درصد می باشد.

وی افزود: برآوردهای رسمی بیانگر آن است که در صورت تداوم روند موجود ،جمعیت سالمند کشور بین سال های 1385تا1405به حدود سه برابر افزایش یافته و به مرز 5/15میلیون نفر خواهد رسید.

دبیر شورای سالمندی استان کرمان اظهار داشت: افزایش نسبت سالمندان 60سال و بالاتر از حدود 7درصد در سال1385به 5/14درصد در سال1415و 22درصد در سال 1425خواهد رسید.

دکتر عباسی با اشاره به سیر صعودی جمعیت سالمندی از سال 55تا 75 بر اساس آمار سرشماری ثبت شده افزود : از سال 75تاسرشماری سال85درصد جمعیت سالمندی ثابت مانده است و برآورد می شود که براساس سرشماری سال  90این درصد به بیش از 7درصد برسد.

مدیر کل بهزیستی استان کرمان درصد جمعیت سالمندان کرمان در سال85 را 4/6 درصد اعلام کرد و افزود : براساس سرشماری سال 90حدود 7درصد جمعیت استان کرمان سالمند می باشد.

وی بالاترین درصد جمعیت سالمندان کشور را به ترتیب در استانهای گیلان ،خراسان جنوبی و سمنان عنوان کرد و گفت: بر اساس اطلاعات ثبت شده کمترین درصد جمعیت سالمندان کشور به ترتیب مربوط به سیستان و بلوچستان ،هرمزگان ، خوزستان، بوشهر و کهکیلویه و بویر احمد می باشد .

دکتر عباسی در تشریح آمار سالمندان استان کرمان اظهار داشت :  از کل جمعیت سالمندان استان کرمان 6/35درصد تحت پوشش نهادهای حمایتی و6/63درصد در خانواده زندگی می کنند  .

وی با بیان اینکه مستمری بگیر نهادها و سازمانهای حمایتی3/21درصد می باشند یاد آور شد: بر اساس آمار موجود   20درصد سالمندان استان آسیب پذیرند که باید برای سلامتی روح و جسم و فراهم آوردن شرایط لازم زندگی اقداماتی صورت گیرد.

دبیر شورای سالمندی در استان زنان بیوه و سالخورده، سالمندان بدون فرزند ،سالمندانی که درامد ناکافی دارند ،افرادی که تنها زندگی می کنند ،سالمندانی که در خانه سالمندان زندگی می کنند و سالمندانی که از بیماریهای مزمن رنج  می برند را در گروه سالمندان نیازمند توجه بیشتر دانست و گفت : در استان کرمان براساس آخرین آمار قریب 72درصد سالمندان متاهل بوده (90/76در صد مردان ،51/87درصد زنان ) 0/7درصد مجرد،26درصدبدون همسر بر اثر فوت همسر 0/6درصدبدون همسر بر اثر طلاق یا متارکه می باشند که سالخوردگان غیر متاهل را بطور عمده همسر فوت شد گان تشکیل میدهند که نسبت همسر فوت شدگان در زنان سالخورده تقریبا“5برابرمردان می باشد.

وی تعداد سالمندان تحت حمایت بهزیستی را2367 نفر بیان کرد و افزود: 5 مرکز نگهداری از سالمندان در استان کرمان با همکاری بخش خصوصی و نظارت بهزیستی اقدامات مراقبتی درمانی و توانبخشی سالمندان را انجام می دهند .

دکتر عباسی در ادامه به تشریح خدمات ارایه شده از سوی بهزیستی به سالمندان پرداخت و گفت : خدمات مددکاری،مشاوره ای ،حمایتهای مالی و بیمه ای ،ارائه خدمات توانبخشی شامل: تامین وسایل کمک توانبخشی ،مناسب سازی محیط،اقدامات توانپزشکی  مانند فیزیوتراپی،کاردرمانی ،گفتاردرمانی و… ،خدمات مراقبتی توانبخشی شامل :خدمات مراکز روزانه ،شبانه روزی ومراقبت در منزل ،انجام طرحهای اجرایی نظیر توانمند سازی سالمندان در شبکه شهری وروستایی ،برگزاری همایش ویژه سالمندان وچاپ پکیج آموزشی سالمندان ،طرح شناسایی شهرهای دوستدار سالمند، شورای ساماندهی سالمندی وبرنامه های آموزشی با برگزاری سمینارها وکارگاههای آموزشی ،تهیه کتاب ،بروشور وبسته های آموزشی جهت آموزش مسئولین مراکز ،کارشناسان ،سالمندان وخانواده های آنان از جمله برنامه هایی  است که بهزیستی برای این گروه از جامعه هدف خود انجام می دهد .

دکتر حسین نحوی‌نژاد رئیس دبیر خانه شورای ملی سالمندان بهزیستی کشور نیز گفت:  حقوق بشر در بخش‌های کودکان، زنان و سالمندان به نحو مطلوبی در ایران وجود دارد، اما به نحو مطلوبی در مجامع جهانی نمود پیدا نکرده است.

وی با اشاره به اینکه حقوق سالمندی ریشه در فرهنگ ایرانیان دارد، تصریح کرد: فرآیند سالمندی دارای سه شاخص جسمی، روانی و اجتماعی است.

نحوی‌نژاد فرهنگ سازی برای سالمندی سالم را ضروری دانست و اظهار داشت: در قانون برنامه سوم بر ساماندهی وضعیت سالمندی در ایران و تضمین سلامت سالمندی تاکید شده است.

وی با بیان اینکه در شورای ملی سالمندان هشت وزارتخانه، صندوق‌ها، سازمان‌ها و اعضای هیئت علمی دانشگاه‌ها عضو هستند، افزود : استان کرمان به علت حمایت‌های مطلوب استاندار این خطه ظرفیت لازم برای تبدیل شدن به شهر دوستدار سالمند  را دارد.

رئیس دبیر خانه شورای ملی سالمندان بهزیستی کشور جلب توجه سیاستگذاران خرد و کلان جامعه و مدیران سطوح مختلف اجرایی نسبت به مسائل و مشکلات افراد سالمند و ایجاد بسترهای فرهنگی لازم در این زمینه را از جمله اهداف شهر دوستدار سالمندان برشمرد و گفت : بسترسازی برای آغاز حرکت‌هایی در راستای تامین عدالت اجتماعی و تحقق خواسته‌های گروه‌های مختلف دارای نیازهای ویژه و در نتیجه تقویت شان و پایگاه اجتماعی آنان در سطح جامعه از دیگر اهداف شهر دوستدار سالمندان است.

وی تقویت ارتباط‌های بین‌نسلی از طریق فراهم‌سازی تمهیدات لازم برای حضور فعال‌تر سالمندان در عرصه‌های مختلف و تامین رضایت خاطر و افزایش امید به زندگی در سالخوردگان را از دیگر اهداف شهرهای دوستدار سالمندان ذکر کردو گفت : سند تکریم سالمندان در کشور آماده شده و در دست تصویب است.

تشکیل کارگروه‌های تخصصی، تکمیل بانک اطلاعاتی سالمندان، صدور کارت منزلت برای سالمندان و اخذ مجوز آموزش طب سالمندی از جمله مصوبات شورای عالی سالمندی استان کرمان بود.

همچنین در این شورا طرح غربالگری افراد در آستانه سالمندی و احداث بخش‌های ویژه سالمندان در بوستان‌ها و مراکز تفریحی مورد تصویب قرار گرفت و مقرر شد تا مصوبات بیمه درمان سالمندان، تکریم مقام سالمندی، مناسب‌سازی اماکن عمومی برای سالمندان و اجرای طرح پژوهشی در مورد سالمندان در زمینه‌های مختلف نیز مورد پیگیری قرار گیرد .