امروزه مواد مخدر با اشکال و ساختارهاي گوناگون همچون روانگردان ها به عنوان يک خطر جدي و حياتي در کمين جوانان قرار گرفته است.
به گزارش ايرنا اثرات تخريبي اين مواد بر جسم و روح جامعه بسيار گسترده مي باشد و لذا مهمترين روش مقابله با اين مواد آشنايي مردم با عوارض آنها و تقويت اراده است که از طريق آموزش مي توان به اين هدف دست يافت.
در همين راستا کارشناس پيشگيري سازمان بهزيستي استان کرمان معتقد است که ما بايد در خصوص انواع مواد اعتياد آور اطلاعات کاملي داشته باشيم تا بتوانيم آنها را بشناسيم و به فرزندان درباره خطرات آنها آگاهي ببخشيم.
دکتر مجتبي شجاعي در گفت و گو با خبرنگار ايرنا افزود: فرزندان ما خواهي نخواهي اين اطلاعات را بدست مي آورند پس بهتر است قبل از اينکه اطلاعات غلط و تحريک کننده براي مصرف را از دوستان خود بدست آورند ما به آنها آموزش دهيم.
وي در مورد چيزهايي که بايد بدانيم و به فرزندان آموزش دهيم مي گويد: اين موارد شامل شکل ظاهري، اسمهاي رايج، شيوه ها، ابزار، علايم و عوارض مصرف مي باشد.
وي بر آموزش صريح و بي پرده تاکيد داشت و افزود: در اين آموزشها عوارض را بزرگ و علايم خوشايند مصرف را کوچک نشان ندهيم، نصيحت ، سخنراني و قضاوت نکنيم، به نظرات فرزندان گوش کنيم، به يک بار آموزش بسنده نکنيم و در راه آموزش پدر و مادر بايستي هماهنگي داشته باشند.
دکتر شجاعي تاکيد کرد: آموزش در خصوص انواع مواد اعتياد آور بخشي از مجموعه فعاليتهايي است که بايد انجام شود تا بتوانيم گامي براي پيشگيري از اعتياد برداشته باشيم.
کارشناس پيشگيري سازمان بهزيستي استان کرمان تصريح کرد: تنها آموزش در خصوص انواع مواد اعتياد آور ما و خانواده ما را در مقابل اين بيماري ايمن نخواهد کرد بلکه عوامل محافظ ديگري مانند بالا بردن اعتماد به نفس، داشتن مهارتهاي زندگي ، تقويت مهارتهاي فرزند پروري والدين و علم پيشگيري از اعتياد در خانواده نيز در اين راستا مورد نياز است که خانواده ها بايد درباره آنها اطلاعاتي داشته باشند.
وي اظهار داشت: مواد اعتياد آور به سه گروه تقسيم مي شوند: مواد مخدر ( ترياک، هرويين ، شيره و …) مواد محرک ( حشيش ، کوکايين، اکس، …) و مواد توهم زا ( ال اس دي و مسکالين).
دکتر شجاعي گفت: مواد مخدر عمدتا منشا طبيعي دارند که از جمله مي توان به ترياک، شيره ، سوخته، هرويين، کراک و کريستال که همان هرويين فشرده است، اشاره کرد.
وي تغييرات رفتاري يا رواني شامل سرخوشي در ابتدا و سپس بي تفاوتي، کج خلقي و پرخاشگري ، بي قراري يا کندي و اختلال قضاوت، تهوع و استفراغ، کاهش احساس درد، احساس گرما و گر گرفتگي و خارش بيني، سنگيني دست و پا و رخوت، خشکي دهان، کاهش فشار خون، تنگ شدن مردمک چشم ، ايجاد مشکل در ادرار و کاهش عملکرد شغلي و اجتماعي را از علائم مصرف مواد مخدر برشمرد.
وي افزود: از جمله عوارض مصرف مواد مخدر نيز مي توان به اعتياد، يبوست مزمن، تيره شدن رنگ پوست، کاهش ميل جنسي، کاهش وزن و سوء تغذيه ، پايين آمدن سطح سلامتي به علت بي توجهي به وضعيت بهداشتي و مراقبتهاي فردي ، تغيير ساعات خواب و بيداري و افسردگي اشاره کرد.
کارشناس پيشگيري سازمان بهزيستي استان کرمان ايدز، عفونت، آبسه هاي پوستي ، کزاز، هپاتيت و انتقال به ديگران را از جمله عوارض تزريق مواد مخدر عنوان کرد.
دکتر شجاعي در مود الکل نيز گفت: اين ماده به شکل مايع با اسامي مختلف و رنگهاي متفاوت به فروش مي رسد و آنچه که در مورد اين ماده مهم است اين که عمده اين ترکيب که در ايران فروخته مي شود به ويژه در اشکال قوطي و کيسه اي و دست ساز ترکيب الکل طبي با مواد مختلف و رنگها و طعم دهنده هاي غيرمجاز خوراکي مي باشد که عوارض خاص خود را دارد.
وي با بيان اينکه ترکيبات مشروبات تقلبي داراي عوارض مضاعفي نسبت به مشروبات الکلي غير تقلبي هستند گفت: آنچه مهم است اين است که متاسفانه قدرت اعتياد آوري اين ماده توسط افراد دست کم گرفته مي شود اما بايد پذيرفت که در صورت وجود بيماري اعتياد در فرد مصرف الکل مي تواند خطر ابتلا را افزايش دهد.
دکتر شجاعي علائم مصرف مشروبات الکلي را شامل پرحرفي يا کم حرفي، تغييرات خلقي، پرخاشگري، ناتواني در انجام حرکات ظريف، اختلال در توجه و حافظه و اختلال در عملکرد شغلي و اجتماعي برشمرد.
کارشناس پيشگيري سازمان بهزيستي استان کرمان بيماريهاي گوارشي و کبدي، سوء تغذيه، سرطان دستگاه گوارشي، فراموشي و سکته مغزي و قلبي را از عوارض مصرف اين مشروبات بيان کرد.
وي در خصوص استروئيدهاي انابوليک هم گفت: امروزه در بسياري از باشگاههاي بدن سازي مجموعه اي از ترکيبات مختلف با اسامي متفاوت مانند هورمون رشد کرگدن يا اسب و اسامي ديگري چون حجم دهنده يا افزايش دهنده اشتها با ترکيبات مختلف غذايي و مکمل ها به فروش مي رسد.
وي گفت: اين ترکيبات عمدتا تقلبي بوده و عوارض برگشت ناپذير در افراد به وجود مي آورند و حتي توسط برخي از به ظاهر مربيان بدن سازي تزريق زير جلدي انسولين جهت افزايش اشتها پيشنهاد مي شود که مي تواند فاجعه باشد.
وي افزايش فشار خون، يرقان، سرطان ، طاسي، بزرگ شدن سينه در آقايان ، ريزش مو، و زرد شدن پوست را از عوارض مصرف اين ترکيبات بيان کرد.
اين کارشناس پيشگيري از اعتياد با اشاره به اينکه بسياري از داروها در کنار نتايج درماني عوارضي هم دارند گفت: يکي از اين عوارض وابستگي به مصرف دارو مي باشد.
شجاعي اضافه کرد: دارويي که توسط پزشک با مقدار و مدت مشخص به فرد داده مي شود و بيمار خارج از دستور پزشک آن را مصرف نمي کند نه تنها آسيب زا نيست بلکه به بهبود عملکرد فرد نيز کمک مي کند.
وي اظهار داشت: عمدتا داروهايي که امکان سوء مصرف آنها بيشتر است شامل ترکيبات شبه مخدري ( کدئين، ترامادول، ديفنوکسيلات، متادون، بوپرونورفين)، ترکيبات آرام بخش، داروهاي ضد حساسيت و آلرژي، ريتالين و ترکيبات حاوي کورتون مي باشند.
وي در مورد ماده مخدر پمپرک هم گفت: اين ماده در اصطلاح عاميانه همان ناس مي باشد که ترکيبي از توتون و ترکيبات آهک است که بيشتر در بين افاغنه به جاي سيگار مصرف مي شود.
شجاعي اظهار داشت: اين ماده در بسته بنديهايي با اشکال مختلف و با نامهاي متعدد به فروش مي رسد و گاهي به عنوان خوشبو کننده دهان نيز مورد مصرف قرار گرفته است.
اين کارشناس پيشگيري از اعتياد افزود: پمپرک را به شکل زير زباني يا گذاشتن پشت لب مصرف مي کنند و از علائم مصرف آن مي توان به تغييرات رفتاري شامل احساسي مختصر سرخوشي، بي حالي، سرگيجه، کاهش فشار خون و بي اشتهايي اشاره کرد.
شجاعي همچنين وابستگي، 10 برابر شدن احتمال ابتلا به سرطان دهان و حنجره، آسيبهاي جدي به لثه، زبان و دندانها ، بيماريهاي کليه ، بوي بد دهان، زرد شدن دندانها ، اختلال خواب و کاهش وزن را از عوارض مصرف پمپرک ذکر کرد.
به گزارش خبرنگار ايرنا اعتياد به عنوان يک آسيب مهلک اجتماعي سبب محو و نابودي مهمترين و با ارزش ترين بخش جوامع انساني يعني جوانان مي شود و اين قشر را در چنگال عوارض سوء خود گرفتار مي کند.
علاوه بر معتادين، خانواده هاي آنها نيز با آسيبهاي مختلف جسمي، رواني ، اقتصادي و اجتماعي و معضلاتي ديگر روبرو هستند.
جامعه ناسالم ، خانواده آسيب پذير و فرد کج رفتار را در خود مي پروراند و فرد معتاد خانواده و جامعه را در خطر تباهي قرار مي دهد.